Saturday, February 9, 2013

Neden Elena'dan nefret ediyoruz 101 (Bol bol spoiler olabilir)

The Vampire Diaries izleyicilerinin bütün karakterler hakkında farklı görüşleri var. Ama hemen hemen hepsinin ortak olan fikri şu ki: ELENA DÜNYANIN EN SİNİR BOZUCU KARAKTERİ.
(Kullanacağım hakaret içerikli cümleler için şimdiden özür diliyorum.)
Nina Dobrev çok güzel bir hatun bence. Bulgar tarafı o bilindik Amerikan/Kanadalı aktörlerden daha farklı bir havaya sahip olmasını sağlıyor.


Nina 1989 Bulgaristan doğumlu, küçük yaşta Kanada'ya taşınmışlar. Jimnastik, dans bilmem ne bir sürü yeteneği var. Kariyerindeki patlamayı ise The Vampire Diaries'le yapıyor. Aşk hayatındaki patlama da aynı dizinin setinde gerçekleşiyor. Ian Somerhalder'la mutlu bir beraberlikleri var.......
Ee, buraya kadar güzel. Ama bu Elena'dan neden bu kadar nefret ediyoruz?
Dizilerde iyi karakterler vardır ve kötü karakterler. Eyvallah. Ama bir kategori var ki katlanamıyorum. "Ben çok iyi ve ahlaklı biriyim, en iyi olanı ben bilirim, hep başkalarının iyiliğini düşünürüm" diyerek dolaşıp aslında bencil, şımarık, ikiyüzlü bir sürtük olmak.
Diziyi izlerken Elena'nın aptallıkları yüzünden konuya konsantre olamıyorum. 

Şu son iki bölümü izledikten sonra artık dayanamadım ve böyle bir yazı yazmaya karar verdim. Biliyorsunuz ki Jeremy Kol'u öldürüp Kol'la birlikte dönüştürdüğü bütün vampirlerin ölmesiyle birlikte dövmesini tamamladı. Bu fikir Elena'ya aitti. 
Peki Kol'la birlikte ölen vampirler? 3. sezonda vampirlerin tamamını yok etmek isteyen köken annemiz Esther'e "kötü olanlarla birlikte iyileri de öldürmüş olacaksın" diye nutuklar atarken şimdi sırf kendi çıkarları için binlercesini gözünü kırpmadan öldürttü.

Tipik Elena. Masum olanlara dokunmayın diye gezerken olaylar kendi kıçını kurtarmaya gelince HADİ YAPALIM. Sezonlar boyunca böyleydi ve hala böyle. Herkesi korumaya çalışıyormuş gibi yapmanın, önemsiyormuş gibi görünmenin iyi bir imaja sahip olmasını sağlayacağını düşünüyor. "Iııeemm ben herkesi korumaya çalışıyorum ama birileri de ölmeli sonuçta di mi? Bizim de problemlerimiz var çünkü. TEDAVİYİ BULUP TEKRAR İNSAN OLMALIYIM." 
Anlamadığım başka bir şey de şu. 3 sezon boyunca Elena'nın insan kalması için verilen uğraş. Neden bu kadar önemli? Neden herkes Elena için öldü ya da fiziksel/ruhsal zararlar gördü? Elena'yı bu kadar özel kılan şey ne? Belki Elena başrol olmasaydı ve olaylar onun etrafında dönmeseydi bu kadar sinir bozucu gelmezdi ama sürekli birilerinin Elena için öldüğünü görmek... Bütün karakterler, Stefan, Damon, Bonnie, Caroline hatta insan haliyle Matt sürekli Elena'ya zarar gelmemesi için kendilerini tehlikelerden tehlikelere atarken, Elena da öylece oturuyor. 

Ondan tek istenen başını daha fazla belaya sokmaması ve söz dinleyip oturması. Ki onu bile yapamıyor. Her olayın içine girip, yine bir şekilde kendini tehlikeye sokup bütün planları mahvetmeli. Bu durumda bile suçlanmamalı. Çünkü o Elena.
Örneğin, kimseyi dinlemeden gitti avcı olan Connor'ı öldürdü. Hem tedaviyi bulma şanslarını yitirdiler hem de olay Elena'nın bir insan öldürmesi (büyük mesele bu zaten) artı avcı lanetini üzerine almasıyla son buldu. Klaus ona kendini öldürmek isteyeceksin dediğinde DİNLEMEDİ (like always) ve kendini yüzüğünü çıkarmış güneşin doğuşunu beklerken buldu. İnatçı ve aptal. Ah bir de bütün bunlar için STEFAN suçlandı. Tek yaptığı Klaus'un Elena ve diğer önemsediği insanları öldürme tehdidi yüzünden ağzını kapalı tutmasıyken hem de. Yine korunan Elena.

Elena'ya göre aile çok önemli ve korunmalı. Kardeşini çok sevdiğini söylüyor ve onu korumak için her şeyi yapacağını. Elena'cım kardeş sahibi olan bir tek sen mi varsın? Rebekah yaptığı her şeyi ailesini korumak için yaptı. Ve sırtına bir hançer sapladığın için şimdi seni öldürmek istemesi çok mu saçma?

 Bu arada Rebekah nasıl oldu bilmiyorum ama sanırım en sevdiğim kadın karakter şu an. Dizide doğruları korkusuzca çat çat söyleyen tek karakter. Güçlü bir köken vampir olmasına rağmen yeri geldiğinde savunmasız, sadece sevgi isteyen küçücük bir kız oluyor. Aynı zamanda eğlenceli, dürüst ve kendini ortaya koymaktan korkmuyor. Seviyorum sevgili okurlar.

Ya da Klaus. Tamam pek de masum biri değil. Ama adamın KARDEŞİNİ öldürüyorsunuz ve sakin kalmasını bekliyorsunuz. Çifte standart ve ikiyüzlülük değil mi bu Elena?

Şöyle bir baktığımızda dizideki herkesin kaderi Elena'nın ağzına çıkacaklara bağlı. Herkes adına KENDİ inançları ve düşünceleri doğrultusunda kararlar alıyor, onlar için iyi olup olmadığı umrunda değil. Herkese ne yapacağını söylüyor ancak kendisine asla ne yapacağını söylenmesini istemiyor. Söylense de dinlemiyor zaten.
Başka bir konu da tabi ki Delena ve Stelena olayları. Hem Stefan'ın hem de Damon'ın duygularıyla oynamaktan bıkmadı. Stefan'la birlikteyken Damon'a sürekli kuyruk sallaması bir yana, çocuk da doğal olarak duygularını açığa vurduktan sonra terbiyesizce tepkilerle karşı karşıya kalıyor.

Stefan'la ayrıldıktan sonra bile Damon'la beraber olmayı bir türlü kabul edemedi, kötü davrandı çünkü Damon Elena ahlak kurallarına göre yanlış şeyler yaptı. Bir sürü insanı öldürdü. Daha sonra ise birden aslında aşık olduğunu filan anlayınca bütün yaptıklarını unuttu. Öldürdüğü ve öldürmeye çalıştığı herkesi. Çünkü canı öyle istedi. Ama hala gidip Stefan'a "Rebekah ile ne yapıyorsun, beni öldürmeye çalıştı o!" diyebilecek kadar da yüzsüz.
  •  What happened
  • Elena: What are you doing with Rebekah, Stefan. She tried to kill me.
  •  What should have happened
  • Matt: What are you doing with Damon, Elena. He tried to kill me.
  • Caroline: What are you doing with Damon, Elena. He tried to kill me.
  • Jeremy: What are you doing with Damon, Elena. He tried to kill me.
  • Bonnie: What are you doing with Damon, Elena. He tried to kill me.
  • Tyler: What are you doing with Damon, Elena. He tried to kill me.
  • Kol: What are you doing with Damon, Elena. He tried to kill me.
  • Ghost!Alaric: What are you doing with Damon, Elena. He HAS killed me. FOUR TIMES.
  • Ghost!Lexi: What are you doing with Damon, Elena. He killed me.
  • Ghost!Vickie: What are you doing with Damon, Elena. He killed me.
  • Katherine: What are you doing with Damon, Elena. He's tried to kill me.
  • Ghost!John: What are you doing with Damon, Elena. He killed me.
  • Ghost!Isobel: What are you doing with Damon, Elena. He killed me. Although he was good in the sack.
  • Ghost!Rose: Oh my God, I take back supporting you with Damon, Elena. He killed me also.

Keşke Rose ölmeseydi ve Damon Rose'la, Stefan da Rebekah'yla mutlu mesut yaşasaydı. NOTHING FOR YOU ELENACIM.

Şimdi en önemli nedene geliyoruz: SIKICIIIIIIIII.
Saçı, konuşması, karakteri HER ŞEYİ sıkıcı. Ağzını açtığı anda kendimi öldürme isteğiyle dolup taşıyorum. Böyle mır mır konuşuyor, sürekli derin nefesler alıp veriyor ve 5 kelime içeren cümlelerinde 10 kez duraksıyor. Konuşurken ağzı garip biçimler alıyor ve sürekli gözlerini kısarak bakıyor. Neredeyse hiç kahkaha atmıyor. Eğlenme olgusuna aşina değil, karakterini  19 yaşındaki lise öğrencisinden çok rahat 83 yaşındaki emekli memura çevirebiliriz, hiç sırıtmaz. Hep aynı bakış, hep aynı konuşma tarzı, hep aynı mimikler. Vampir olduktan sonra düzelir belki dedim çünkü Caroline vampir olduktan önce ve sonra olarak çok farklı karakterlere sahip ama DAHA KÖTÜ oldu. Bunu nasıl becerdiğini çok merak ediyorum, bir vampir nasıl bu kadar sıkıcı olabilir. Hani hep diyorlar ya vampir olmak duyguları güçlendirir bla bla Elena'nın da embesilliğini güçlendirmiş.



Hayır, rol yapamıyor diyeceğim de aynı kız Katherine Pierce'ı canlandırıyor. İkisinin aynı insan olduğuna inanmak elmayla armudun aynı ağaçta yetiştiğine inanmak kadar zor. Bunu görsellerle destekleyeceğim şimdi asjkdfl FOTOĞRAFLARDA BİLE ne kadar farklı iki karakter oldukları belli.

         Kabız Elena                                             Katherine Pierce

Katherine rolündeyken bakışları bile farklılaşıyor Nina'nın. Gerçekten iyi bir oyuncu galiba.


Elena'dan ne kadar nefret ediyorsam Katherine'i de o kadar çok seviyorum. Katherine en azından iyilik meleğiymiş gibi davranmıyor. Neyse o. Olduğu şeylerin farkında.

Kat umarım geri döner. İğrenç hafızamdan dolayı ne oldu da gitti hatırlamıyorum şu an, ama geçen bölüm adı geçti bence dönecek. DÖNSÜN. Kasabanın kendi tabiriyle "crazy bitch"ine ihtiyacı var. Petrova fire'ını özledik.

Bu yazıyı kısa tutacaktım ben ya neden böyle oldu ahsjkdlf Konusu Elena olan bir yazı yazmak benim için çok zordu, sanırım 7'den beri yazıyorum. İçim bunaldıkça sekmeler arası seyahat yapıp geldim. Ama sonunda bitti. Hafızamın berbatlığı yüzünden unuttuğum şeyler vardır, eğer sizin de Elena'dan nefret etmek için sebepleriniz varsa yorum olarak atın, nefretimiz daha da büyüsün. Paylaşılan şey nefret de olsa paylaşmak güzeldir. Görüşmek üzere "sweethearts".

4 comments:

  1. Yazdığın herşeye katılıyorum. Benim duygularımı yansıtmıstın resmen. ANTİ BİTCHLENA TEAM KATERİNA

    ReplyDelete
  2. Yazdığın herşeye katılıyorum. Benim duygularımı yansıtmıstın resmen. ANTİ BİTCHLENA TEAM KATERİNA

    ReplyDelete
  3. Elena çok ağlak bir karakter ve Stefanı aldattı.Katherine hiç ağlak değil ve ne isterse elena gibi salağa yatmadan direk söyler

    ReplyDelete
  4. ELENA SAHNELERİNİ ARTIK ATLAMAYA BAŞLADIM ZATEN KONUŞMASI AYRI GICIĞIMA GİDİYO DİLE TUHAF BİŞEY OLUYO DİLİNİ DIŞARI ÇIKARIYO FALAN BİDE KATHERİNA YA KÖTÜ BEN ONUN GİBİ DEĞİLİM DİYİP ONSAN BETER OLMASI OLM YİNE KATHERİNA NEYSE O, NE DEMİŞLER DÜŞMANDAN KORKMA DOST GÖRÜNÜMLÜ DÜŞMANDAN KORKMUYDU NEYDİ İŞTE NE BOKSA STEFAN LA BERABER DAMON A YILIŞIYO SONRA DAMON U KURT ISIRDIĞINDA NEYMİŞ VEDA ÖPÜCÜĞÜ DİYE ONU ÖPÜYO FALAN YA BENİM ANLAMADIĞIM ŞU NİYE ELANA NEDEN O YANİ NİYE HERKES ONUN ETRAFINDA DÖRT DÖNÜYO DİZİNİN BEŞİNCİ SEZONUNDAYIM VE BU ZAMAN KADAR DİZİ ELANA SAYESİNDE YÜRÜYO SÜREKLİ SOMURTUYO YANİ NE BİLİM GÜL ET BİŞY YAP İZLEYENLERİ SIKMA BE

    ReplyDelete

fikirlerin önemli, neden paylaşmayasın ki?