Friday, February 8, 2013

This is a fight! WE ARE FIGHTING!

Öncelikle, ilerleyen zamanlarda burada Community'den başka şeyler de olacağını bilmenizi isterim. Umarım.
Community müthiş bir premiere ile geri döndü. 

Birçok humanbeing dizinin yaratıcısı Dan Harmon'ın ekipten ayrılması (kovulması?) nedeniyle dizinin büyüsünü yitireceğini düşünüyordu. Eh, şimdi çenelerini kapatıp izlemeye devam edebilirler. Çünkü bildiğimiz Community'ydi.

Reytinglerde yükselme var. Dizinin orasında burasında alttan alttan verilen "diziyi canlı izleyin" mesajları yararlı olmuş sanırım. Ya da dizinin sonbahar takviminden bir anda çıkarılıp kışa ertelenmesi ortada cidden bir iptal tehlikesinin olduğunu gösterdi hayranlara. Öyle veya böyle, sürekli promo reklamları dönen Smash'in salı günü olan premiere'inden %50 oranında daha yüksek bir reyting aldı Community. 18-49 yaş arası aldığı 1.8 oranında reyting geçen sezondan %6 oranında daha fazla. 4 milyon kişi tarafından izlenmiş.

Community'nin yayınlandığı akşam aynı saatte FOX kanalında American Idol, CBS kanalında ise The Big Bang Theory yayınlandı. Bu iki zorlu rakibe karşı aldığı reyting gerçekten iyi. Çünkü American Idol 13 milyon, TBBT ise 18 milyon izleyici toplamış bulunmakta. Aslında TBBT perşembe günleri yayınlanmıyordu. Community ilk başladığı günden itibaren aynı günde yayınlanmaktaydı. Anca FOX gidip Community'nin tam karşısına yerleştirdi TBBT'yi.

Kuşkusuz Community'nin karşısında duran en büyük engel TBBT. Ben TBBT izlemiyorum. Yani izliyordum ancak bıraktım. Çünkü abartıldığını ve iyi bir dizi olmadığını düşünüyorum. Karakterleri itici, esprileri de zorlama buluyorum. Popüler olan bir şeyi sevmediğini söylemek sıkıntılı bir durum. Bir kısım "herkes sevdiği için sevmiyorsun. hipster." diye düşünürken diğer kısım da çok sevdikleri dizilerini savunmaya başlıyor. Hoş değil. Ancak düşüncelerim bunlar. TBBT'yi Community izlemeden, birbirlerinin düşmanı olmadan önce bırakmış olmam da tarafsızlığımın kanıtı. Ama bu olanları öğrendikten sonra tabi ki daha sert olmaya başladım TBBT konusunda. 
Şöyle de bir argüman var ki sonuna kadar katılmaktayım; "The Big Bang Theory is a show about smart people for dumb people; Community is a show about dumb people for smart people."

Community ekibi de bu olaylara kayıtsız kalmıyor tabi ki. Açıkça bir savaş halindeler. Yine benim bilgisizliğim nedeniyle anlayamadığım bir taş atma olayı olduğunu öğrenip şaşırmıştım mesela. Community hakkında en sevdiğim şey de bu. Alt metinde geçen öyle olaylar var ki. Onu bilmeden izlediğinde pek bir şey ifade etmezken öğrenip izlediğinde şok oluyorsun.

Barenaked Ladies TBBT dizisinin introsundaki şarkının sahibi olan grupmuş. Ve dizide şöyle bir diyalog geçiyor:




Oooo. Öyle taşlar var ki bu videoda. Barenaked Ladies adı üzerinden TBBT yorumları yapılıyor. Jeff grubun abartıldığını düşünerek grubu seven diğer karakterlerin abartılı tepkisiyle karşı karşıya kalıyor. Şöyle açıklamaya çalışayım.

Troy diyor ki: "The Barenaked ladies are triple platinum, are you?" (Barenaked Ladies üç milyon sattı, sen satabildin mi?)
Yani: "The Big Bang Theory" yüksek reytinglere sahip.

Jeff diyor ki: "Why does everyone leap to defend that band so aggressively?" (Neden herkes bu grubu çılgınca savunuyor?)
Pek açıklamaya gerek yok sanırım. Grup yerine dizi kelimesini rahatlıkla koyabiliriz.

Annie diyor ki: "And maybe, 'BNL' has two Billboard awards to your zero?" (Ve belki BNL sende olmayan iki Billboard ödülüne sahiptir.)
Yani: Jim Parsons'ın (Sheldon Cooper) biri Emmy biri Golden Globe olmak üzere aldığı iki ödül, Joel McHale'in(Jeff) ise aldığı, eh, sıfır ödüle bir gönderme.

"They're 'BNL' now? We need a shorthand for the Barenaked Ladies. That's how fundamental they are." (Şimdi de BNL oldular demek. Barenaked Ladies için kısaltma kullanıyoruz. Bu kadar da önemliler.)
Yani: gayet açık olarak TBBT kısaltması ve diziyi delice seven fan kitlesine bir gönderme. Yine.

Sonunda da Jeff "THIS IS A FIGHT. WE ARE FIGHTING" diyerek açıkça bir savaş halinde olduklarını bildiriyorlar. Of sonra da neden bu kadar seviyorsun bu diziyi. 

Oldukça önemli bir platform olan tv.com'un yaptığı 2012 komedinin en iyileri oylamasında finaldeki rakibi olan TBBT'yi yenerek en iyi komedi dizisi tahtına oturdu. Ayrıca en iyi erkek komedi oyuncusu oylamasında Danny Pudi(Abed) 1., Donald Glover(Troy) 3. oldu. En iyi kadın komedi oyuncusunda ise Alison Brie(Annie) 1., Gillian Jacobs(Britta) 2. oldu. 

Durum buyken neden hala reytingler düşük, merak konusu. Ben sindiremiyorum. Bu kadar "streets ahead" dizinin TBBT gibi standart bir dizi karşısında ezilmesini sindiremiyorum. Ama yapacak pek de bir şey yok. Tek isteğim zamanından önce bitmemesi. İptal edilmesin yeter. Cool kalın humanbeingler.







No comments:

Post a Comment

fikirlerin önemli, neden paylaşmayasın ki?