Sunday, June 30, 2013

Game of Thrones: 3. Sezondan akılda kalanlar


Game of Thrones'un son bölümleri Gezi Direnişi ile kesiştiği ve pek kimse dikkatini veremediği için dizinin yokluğunu yeni yeni hissetmeye başladık. Gerçi ne ara başlıyor ne ara bitiveriyor hiç farkına varamıyoruz 3 sezondur. Gelmiş geçmiş en iyi dizilerden birini yapıyorsun ama 10 bölüm yapıyorsun. Hani yapıyorsun ama hobi olarak yapıyorsun. 10 bölüm çünkü. Bir şeyin 10 kez üst üste yayınlanması onu dizi yapmaz bence.
Neyyyyse.
Sezon bitiminde, anılarımız henüz taze iken bir cilalama yapalım dedik. Biz kimiz? Ben ve sevgili https://twitter.com/MstGl. Blog yazarken kafama göre konu bulmayı beceremediğimden okuyucularımın(saldhaskfhg) fikirlerini alıyorum. Yani eğer bu yazı sizin de arzu ettiğiniz bir yazıysa tüm teşekkürler Mesut'a.
Ne diyordum.
Evet, öğretmenler hep der ya eve gidince bugün gördüklerinizi tekrar ederseniz unutmazsınız diye; heh, işte biz de sezonun üzerinden geçelim ki Westeros'ta ne oyunlar dönüyor unutmayalım. Malum, bir sezona sadece 10 bölüm yapmaları yetmiyormuş gibi üzerine de tam olarak bir sene ara veriyorlar.

İşte Game of Thrones 3. sezonundan küçüklü büyüklü akılda kalanlar.

1. John Snow'un dev şoku (kelime oyunu yaptımeheheh).
Taraf değiştirmiş gibi davranan ve yabanılların hayatına hızlı bir giriş yapan Jon Snow'un hayatında ilk kez dev gördüğündeki suratı sezonun beni güldüren ilk şeyi olmuştu.

“The first time you’ve seen a giant, Jon Snow? Well, don’t stare too long, they’re shy. When they stop being shy they get angry, and when they’re angry I’ve seen them pound a man straight into the ground like a hammer on a nail.” -Ygritte

2. Kendin pişir kendin ye ejderha edition.
Arkadaşlar bu neden listede, neden aklımda kalmış gerçekten bilmiyorum. Belki ejderhaların artık yemek pişirecek kadar büyümüş/gelişmiş olması şaşırttı, belki elin ejderhası bile balığı pişmiş yerken sushi yiyenlere sinir oldum; bilmiyorum. Ama sevgili Drogon(siyah olan Drogon muydu), o öyle pişirilmez. Mısır ununa filan bula. Annen öğretmedi mi sana?

3. Erkekler meme ucunu naapsın.
Artık herhangi bir Khalasar'ın Khaleesi'si olmamasına rağmen hala gönüllerin Khaleesi'si olan Daenerys Stormborn Targaryen'a, 3 tane yağız ejderha yetmemiş olacak ki o da ordu kurma telaşına giriyor. Satın alacağı Lekesizlerin nasıl robotumsu olduğunu göstermek için hayli gereksiz bir uzvu kesen sevimsiz, ondan çok daha gerekli bir uzvu kestiğinden bahsetmeden de geçmiyor. Yalnız ben izlerken koltukta şekilden şekle girdim, söz konusu leksiz bir milimetre oynamadı yerinden. Resmen worth every penny. Penny dedim de aklıma Desmond'la Penny geldi :'( Konuyu ne de güzel dağıtıyorum. En iyisi bir sonraki başlığa geçmek. 

4. Tyrion'ın Cersei'ye verdiği inanılmaz ayar.
Ben susuyorum .gif'ler konuşsun.


5. İyilik meleği Margaery Tyrell (a.k.a. Cersei Jr.).
Margaery'nin ilk bölümde güzelliği, kalbinde hiç bitmeyecekmiş gibi duran iyiliği ve sempatik tavırlarıyla oradan oraya koşuşturması herkesi etkilemiştir herhalde. Ama ne yaparsa yapsın samimiyetine asla inanmıyorum bu kızın. Adeta küçük bir Cercei. İnsanları nasıl manipüle edeceğini, nerede nasıl davranması gerektiğini o kadar iyi biliyor ki... Korkutucu. 


6. SENİ SEÇTİM AKREPİMSİ ŞEY!
Diziye kitapta olmayan şeyler eklemelerini seviyorum. Arada bi' iki sürprizle karşılaşmak güzel oluyor. Mesela bu pokeball'dan çıkan, Khaleesi'mize düzenlenmiş bir suikastin başrolü olan oldukça fanstastik akrep/örümcek/osuruk böceği karışımı olması yetmezmiş gibi bir de yüze sahip pokemon. 


Kitapta Sör Barristan Selmy farklı biri gibi davranıp uzun bir süre Danny'nin yanında kalıyordu çünkü dış görünüşü sıradan sayılabilecek detaylarla betimleniyor ve sonra kim olduğu ortaya çıkınca :OO:O:O yapıyordu insanı ancak dizide böyle bir şey mümkün olmadığından Cesur Barristan'ımızı bu şekilde buluşturmayı tercih etmişler Danny ile. 


7. Lady Olenna'nın sahalara ilk çıkışı.
Lady Olenna, nam-ı diğer Diken Kraliçesi kuşkusuz bu sezonun en iyi şeylerinden biriydi. Her sahnesini zevkle izledim. İlk sahnesi ise ŞÇÇÜPİÇDT Sansa'dan Joffrey hakkındaki gerçekleri itiraf etmesini istediği sahneydi. Herhangi bir sahnesinden daha iyi değildi, her zamanki mükemmel Olenna.

8. Jojen Reed <3<3<3
Jojen Bran'in gelişimindeki en önemli rolü oynayan karakter sanırım ve dünya üzerinde Jojen Reed'i oynayacak daha doğru biri olamazdı herhalde. Nowhere Man'de Paul Mccartney'yi oynaması sebebiyle zaten büyük bir sempati duyduğum Thomas Sangster karizmatik sesi, görünüşü, tavırları, her şeyi ile tam olarak Jojen Reed'i oynamak için yaratılmış. Ve hayır, kendisi 13 değil 23 yaşında.


9. Catelyn'in "It's carma, bitch." felsefesi.
Catelyn Stark'ın gelinine Jon Stark ilk kez geldiğinde onun ölmesini nasıl istediğini ve ondan sonra başlarına gelen bütün kötü şeylere bu düşüncenin sebep olduğunu düşünmesini anlatması (bu cümle nereye gidiyor) Michelle Fairley'nin mükemmel oyunculuğuyla süslenince hüzünlendirmişti ancak sonra mantık çerçevesinde düşününce bu "keser döner sap döner, gün gelir hesap döner" bazlı düşünce hayli anlamsız, hatta oldukça komik.

Tabi internet insanları da bu fırsatı değerlendirmiş ve "if catelyn had loved jon snow" adlı bir meme yaratmış. HER ŞEY SENİN SUÇUN CAT!


10. Jaime vs. Brienne. Ready? FIGHT.
Arkadaşlar 3 sezondur Game of Thrones'un romantik ilişkileri hiç umrumda olmadı ta ki... Jaime ve Brienne gelene kadar. Böyle bir ship ne görüldü ne duyuldu, ne de herhangi bir duyu organı tarafından algılandı. Güçleri hemen hemen birbirine denk olan bu genç çiftimizin ilk düellosu, aynı zamanda yakalanmalarına ve dolayısıyla Jaime'nin son düellosu olmasına neden olacak olan düello sezonun highlight'larından biriydi.


11. Beceriksiz Edmure.
Edmure o kadar sevimsiz bir karakter ki aslında çok da önemli bir olay olmayan bu detayı sırf rezil oldu diye koymak istedim. Babasının cenazesinde kayığı ateşe vermesi gerekirken yapamıyor, amcası elinden alıp işi hallediyor.



12. Al Turta'nın (Hot Pie) kurt ekmeği.
Dizide ennnn sinir olduğum şey Arya'nın neredeyse bütün sahnelerinin atılmış olmasıydı. Al Turta ve Gendry aylarca yolculuk ediyorlardı kitapta. Dizi için yeterince değerli bulunmamış olacak ki kesebildiğince kesmişler. Ama ben Al Turta'ya bu haksızlığı yapmayacağım ve Arya'ya vedasına burada yer vereceğim :((



13. Need for Speed: Küçük Konsey Sandalye Drift
Biz bunu drama diye izliyoruz ama bazen bildiğin komedi oluyor. HIMYM'dan komik olduğu kesin. Cercei ve Tyrion'ın sandalye ile doğru orantılı olarak statü kavgası kahkaha attırmıştı bana. Size ne yaptı bilmem ama kahkaha olmasa da güldürmüştür. Komikti. Dağılın.


14. Podrick'in büyük sırrı.
Podrick Payne artık Tyrion'ın sadık yaveri olarak bilinmiyor. Çok daha büyük yetenekleri varmış. Öyle duydum. Ama detayları sadece Tyrion ve Bronn biliyor maalesef.


15. Bana el(ler)ini ver, hayat seni sevince güzel. :((

Şu ana kadar :OO'lık bi' an olmamıştı 3. sezonda. Ne olacağını bilmeme rağmen çığlıklar attım. Brienne'i kurtardıktan hemen sonra o güzel ellerinden birini acımadan kesiyorlar Ceymiciğimin. Ama çok fazla üzüldüğüm bir olay değil Jaime'nin kılıç elinin kesilmesi. Çünkü bu olaydan sonra bambaşka bir adam olarak yeniden doğuyor Jaime. Neticede seviyorum arkadaşlar. Çok seviyorum.

16. Son pişmanlık bir işe yaramaz, Theon.
Babam ve ben olmak üzere hatırı sayılır bir çerçevede yaptığım kamuoyu yoklamasına göre halk Theon'u günahı kadar sevmiyor. Ancak itiraf ediyorum sarf ettiği şu sözlerden sonra, ufacık, miniminnacık da olsa bir sempati duymadım değil=duydum. Ayıca karaktere can veren Alfie Allen, tatlışlar tatlışı Lily Allen'ın adına şarkı yazdığı öz be öz kardeşi. Semptai duymak için başka bir neden.

“My real father lost his head at King’s Landing. I made a choice. And I chose wrong.”

17. DRA-MOTHERFUCKIN'-CARYS
Geçen sezonki ERMAHGERD WUR MAH DURGUNS diye dolaşması sinirlerimi fena bozduğundan baya soğumuştum karakterden. Bu sezon da öyle pek aman aman ilgi duymadım ama bu sahne fazlasıyla BADASS'ti. 


Lekesiz ordusu karşılığında ejderhalarından birini vermeyi öneren Daenerys sözünü bozarak DRACARYS emri ile satıcıyı küle çevirir, köleleri serbest bırakır, swag pointleri alır.

18. Beric vs. Tazı. Alev alan kılıç ve ölümden dönme filan. No big deal.
Beric Dondarrion'ın tazı ile düellosu ve Beric'in ölümünün ardından Myr'li Thoros aracılığıyla aynı zamanda Melisandre'nin tanrısı olan R'hllor tarafından hayata döndürülmesi sezon boyunca yaşanan ilginç olaylardandı. Ardından bunun Beric'in ilk ölümü olmadığını, birçok kez ölüp geri geldiğini ve artık yalama olmak üzere olduğunu öğreniyoruz. R'hllor'dan biraz tırsıyoruz.

19. Jon Snow does know one thing.
Jon Snow'un bekaretini kaybettiği mağara sahnesi gülümsetmişti. Bölümler boyunca "Hiçbir şey bilmiyorsun Jon Snow." iddiasını sürdüren sevgili Ygritte,  sonun Jon Snow'un da bildiği bir şeyler olduğuna şahit oldu. Ygritte'i dizide kitaptakinden daha çok sevdim. Böyle bir fikrimi paylaşmak istedim. Çok umrunuzda biliyorum, biliyorum.

20. Da de bakayım. Şimdi de Vos. Oku bakayım Davos.
Kuşkusuz Davos Seaworth, bilinen diğer adıyla Soğan Şövalyesi serinin en adam gibi adamlarından. Doğru olduğuna inandığı şeyleri zindana atılma pahasına çekinmeden kralına söyleyebilmesi, merhameti ve onuruyla harika bir adam Davos. Dizide yapılan bazı değişiklikler hoşuma gitmese de Davos hep en sevdiğim karakterlerde biri olarak kalacak. Stannis'in tatlı kızının Davos'a okumayı öğretmesi, çok gerekli ve önemli bir olaydı. Kendi hayatının yanında kuzeydeki birçok hayatı kurtarmış oldu. 

21. Nasıl Kralkatili oldum?
Jaime'yi uzun zamandır seviyorum ancak yaptığı birkaç tebiyesizliği hala unutamamış olan GOT severler bu sahneye kadar sevmemekte ısrarcılardı. Ancak nasıl kral katili olduğunu Brienne'e bütün gardını(ve kıyafetlerini) düşürerek anlattığı sahne herkesi bir anda Jaime<3<3 yaptı. Bu durumdan tabi ki hoşnut değilim. En sevdiğim karakteri tabi ki kıskanıcam bundan doğal ne var :((

Ayrıca bir daha kingslayer dediğinizi duymayayım. Jaime onun adı. Şimdi sonraki başlığa geçebilirsiniz.

22. Gözler kalbin aynasıdır, Arya.
Hikayeleri çok bağımsız olan iki karakterin karşılaşması ilginç oluyor. Cadıdan hallice Melisandre ve bitanecik Arya'mızın ilk karşılaşmasında olduğu gibi. Melisandre Arya'nın gözlerinin içine bakıp karanlık gördüğünü beyan etti. O karanlığı görmek için sabırsızlanıyorum. 

23. I'm on the top of the world looking down on creation and the only explanation I can find is the love that I found ever since you've been around, your love's put me at the top of the world.
Programımıza güzel bir şarkıyla ara verdikten sonra, konuya dönersek... Jon ve Ygritte'in tehlikeli sur tırmanışının ardından kelimenin tam anlamıyla dünyanın zirvesinde paylaştıkları anlar görsel olarak harikaydı. Hissel olarak da öyleydi. Neticede güzeldi. Aklımda kalmış. Kalmaya değermiş demek ki. Çok ve gereksiz konuşmak 101 dersine HOŞGELDİNİZ.

24. Ensest vs. Eşcinsellik - Tywin K.O.


Olenna Tyrell sahnelerinin güzelliğinden zaten bahsetmiştim. Ahlak konusunda herhangi bir şey söyleme hakkını nerden bulduğunu anlayamadığım Tywin, Lady Olenna'nın sol kroşesiyle nakavt oluyor.

25. Theon's fucked up. It's funny because that's the thing he'll never do again.
Theon'un gördüğü işkenceler ve Ramsey piçinin(literally) işkenceleri Theon'un hayat damarlarından birinin kesilmesiyle zirveye ulaştı. Bütün bu olaylar 5. kitapta geçiyormuş o yüzden bu konunun nereye gideceği hakkında en ufak bir fikrim yok, merakla izledim. 

Ramsey'i oynayan Misfits'in Simon'ı Iwan Rheon'un rolünün hakkını fazlasıyla verdiğini düşünüyorum çünkü sokakta görsem topuklarımı vura vura kaçarım. Babasına bak (Roose Bolton) oğlundan kork.

26. Brienne & Jaime vs. Ayı
Brienne'i arkasında bırakmaya gönlü razı gelmeyen Jaime, gerisingeri yanına döner ve tahta bir kılıçtan başka silahı olmadan bir ayıyla dövüştürülen Brienne'ini tek el filan dinlemeden kurtarmak için yanına atlar. Hala şiplemeyen varsa ayıp. Bence yoktur. Hepimiz mantıklı insanlarız şunun şurasında yani.


27. Tyrion. Tehditler, ayarlar, Genel olarak Tyrion.
Söz konusu Tyrion olunca konuşmayı gereksiz buluyorum. Onun kelimeleri boş konuşup gölgelemek istemem.

Joffrey'i tehdit etmesi başına işler açacak yavrum benim, çenesini bir tutamıyor ki. Ama onu da bunun için seviyoruz tabi.

En sevdiğim Lady Olenna sahnesiydi.

28. KİM KİMİNLE NERDE NE ZAMAN

29. Daario Naharis
Khal Drogo'nun ölümüden sonra hayatında yakışıklı ve güçlü erkek kontenjanı hayli boş olan Daenerys'ın imdadına Daario yetişiyor, bir çuval kafayla beraber. Kitaba uygun davranılsaydı şöyle bir şey olacaktı Daario:

Olmadığı için mutluyum. Böyle gayet iyi. Şimdilik orrayt birine benziyor, değil mi?
Ben sevdim. Danny'nin onun yanında küçük kız çocuğu bakışları atması güzel mesela. Ama bakalıms. Belli de olmaz. İğrenç biri çıkabilir, ya da kendini çok sevdirdiği an ölebilir. Bunlar olağan şeyler.


30. Katil Sam 

Pasifliğin ve naifliğin gereksizcesine çok bulunduğu karakteriyle Sam, ejderha camı olarak bilinen obsidyen hançer ile bir White Walker öldürmesi sezonun önemli olaylarındandı. Yüzyıllardır gerçekleşen ilk Walker ölümünün Sam'in elinden olması da olduça ironik. Hemen hemen Sam'in katil lakabı alması ile aynı oranda.

31. Demon'lar possession yapınca auv, Bran yapınca vauv.


Bran'in hikayesi nerelere gidecek bilmiyorum ama Hodor'u kontrol etmesiyle basit bir warg (basitlik kavramıma bakar mısın, hayvanları kontrol edebiliyor işte ne var ki BASİT PFF) olmadığını kanıtladı. 

Daha önce böyle bir şey yapan yok. Bu çocuğa dikkat etmeli. Big Brother is watching you. Of yarana tuz bastım Bran, özür dilerim Bran, başınız sağolsun Bran. Bi helva bile kavurmadılar abine, annene surun ötesinde yolunuz düşerse bana bi' uğrayın. Yapabiliyorsanız 7'sine 40'ına filan denk getirin. Hadi kolay gelsin.


32. Fetih ??.??.???? - Yunkai





Danny'nin Yunkai'nin büyükleriyle görüşmesi ve ardından yapılan çalışmalar beni çok güldürmüştü. Neden sizin kadar sevemiyorum ben bu kızı :(( Tamam iyi hoş da, over-rated. Fazla zorlama geliyor çoğu zaman.





Öğrendik ki 3 adamla bir şehir düşürülebiliyormuş. Büyük feyk attılar ama. "Daario nerde"ler sonradan arkadan yavaş yavaş gelmeler. Neticede güzel Targeryen'ımız bu 3 adam gibi adam sayesinde gücüne güç katmış oldu. 





33. Gözleriniz bunu arıyor, biliyorum. The Red Wedding

Kitabı okumuş olmanın bu sahneleri izlemeyi kolaylaştıracağını düşünmüştüm. I've never been so wrong. 
Yalnız yanlış mı hatırlıyorum, Talisa yoktu düğünde? Beni bi' aydınlatın lütfen.
Her neyse.
Bildiğiniz üzere Robb Stark aşk evliliğini mantık evliliğine tercih etti ve kendi diyişiyle terrible bir mistake yaptı. Lord Frey şerrrrrefsizi de misafir kanununu çiğneyerek bir soykırım yaptı. 

Başrolde Frey ile birlikte Roose Bolton da vardı.

Kitapta Cat'in bir şeyler döndüğünü anlamasını tam olarak istediğim gibi olmasa da güzel aktarmışlardı. Her şey Rains of Castamere ile başlıyor. Biliyorsunuz (biliyor musunuz bilmiyorum gerçi) şarkı Lannister'ların isyan eden Reyne ailesinin kökünü kazımasını anlatıyor. Catelyn bir şeyler olacağını seziyor şarkının başlamasıyla.


Tam olarak emin olduğu an ise Roose Bolton'ın kıyafetinin altındaki zırhı gördüğü an. Zaten ondan sonra işler çığırından çıkıyor.


Bölümün yıldızı oyunculuğuyla ağızları açık bırakan Michelle Fairley'di. "Bence" demiyorum çünkü bu hiç de subjektif bir bilgi değil. 

Robb Stark, Catelyn Stark, Talisa, Grey Wind ve bir ton kuzeyli adam öldürüldü. George R.R. Martin yazarken çok zorlanmış, biz de okurken/izlerken zorlandık. Starkların üzerindeki lanet hiçbir zaman kalkmayacak gibi görünüyor. Zaten şurda kaç kişi kaldılar...........

34. Tywin reyiz "kral"ı yatağa gönderir.
Stark suikastinin kamera arkasında bulunan, olayın beyni Tywin Lannister biricik kralımız Joffrey'i senin uyku saatin gelmiş kalk yatağına yat diyerek konseyden göndermesi unutulacak gibi değildi.

35. Arya'nın ilki. Hayır hayır o ilk değil.

36. Buna başlık bulamadım, öyle terbiyesizce bir şey.
Robb'u ve Boz Rüzgar'ı şeref ve onurdan yoksun bir şekilde öldürmeleri yetmiyormuş gibi bir de kafasını kesip yerine kurdunun kafasını dikiyorlar. Vahşet, saf vahşet :(((

37. Davos'un Gendry'i kurtarması

TAM 1 MELEK.

(Arkadaşlar, biraz sıkıldım da o yüzden kelimeleri azaltıp görsellere yükleniyorum ÜZGÜNÜM)

38. Best Present Ever <3<3<3

39. Suck it, Katniss.
Jon'la Ygritte'in ayrılmasına üzüldünüz mü? Ben bu kadar üzüleceğimi tahmin etmemiştim hiç. Ygritte'i daha çok görmek istediğimden sanırım. Yalnız şurda küçük bir parantez açıyorum, bütün bu yazıyı tek bir spoiler vermeden yazdım kendimle ne kadar gurur duysam az.

40. 41 kere maşallah Mhysa Mhysa
Final sahnesinden NEFRET ETTİM. Çok ucuz bir sahneydi bence. Danny iyice rock star olarak görüyor kendini sanırım, mic drop'tan sonra crowd surf filan. Sezonu bu sahneyle kapatıyoruz ve ilk sezonun mükemmel Danny'li final sahnesinden sonra 1 yıl boyunca idare etmemiz gereken şey hiç de tatmin edici değil. (Lütfen benden nefret etmeyin Khaleesiciler :(( )
- o -

Vee böylece bir sezonun ve de yazının daha sonuna geliyoruz. Umarım eğlenmişsinizdir okurken. Yorum yapmaktan çekinmeyin.
Eski ve yeni tanrılar sizinle olsun.



4 comments:

  1. aryanın ilki robert öldüğünde ortalık karıştığında olmuştu hatırlatmak istedim dizi de es geçtiler sanırsam şimdi hatırlayamadım tam olarak.şöyle bi 2 sezon sonra bran arya 2 lisi ortalığı kasıp kavursun tek isteğim de bu.. E.S.

    ReplyDelete
  2. evet haklısın ancak ilk öldürdüğü bir çocuktu. öldürdüğü ilk adam bu. ilk silahlı, yetişkin adam. her yerde öyle bahsettikleri için ben de bu şekilde aldım. aryanın daha çok canlar alacağı kesin, ilkmiş sonmuş önemsiz sakldhlf

    ReplyDelete
  3. Destansı olmuş :) Spoiler'ın da dibine vurulmuş, orası ayrı :)

    ReplyDelete
  4. Teşekkür ederim ama yani şu zamana kadar 3. sezonu izlemediysen orası senin ayıbın. :D 3. Sezondan Akılda Kalanlar başlıklı bir yazıda 3. sezondan başka ne anlatabilirdim? :D

    ReplyDelete

fikirlerin önemli, neden paylaşmayasın ki?