Monday, April 1, 2013

Jenerikleriyle diziler / Bir çeşit "Best Of" derlemesi.

   Ne yazsam ne yazsam diye düşünürken Game of Thrones'un başladığı şu güzel günlerde Game of Thrones diyince ilk akla gelen şeylerden biri olan jenerik konusunu ele alabilirim dedim.
   Intro dediğimiz olaya ben çok önem veriyorum. Dizinin ruhunu inanılmaz başarılı yansıtan jenerikler var. Müziğin etkisi çok fazla tabi. Dilimize takılıp yıllarca unutmadığımız şarkılar kazandırdı bizlere jenerikler. Kimisi kısa ve sade tutuyor, kimisi üzerinde gerçekten çok çalışıp unutulmaz şeyler ortaya çıkarıyor. Kimisini ileri alarak geçiyoruz, kimisini üst üste onlarca bölüm izlerken bile defalarca izliyoruz. Ve sıkılmadan izleyip dinleyebileceğim jenerikleri çok da kesin sınırlarla belirleyemeden sizlerle de paylaşmak istedim. İlk 5'ten sonrasını bilemeyeceğim ama ilk 5'teki dizilerin -sıralama göz önüne alınmadan- sizin de ilk 5'inizde olacağına hemen hemen eminim.
   Numaralar yazdım ama belirli bir sıralama yok. O halde başlayalım.

1. Game of Thrones.



Game of Thrones bu yazıyı yazma sebebim olduğu için onu en başa alıyorum. Gelmiş geçmiş en mükemmel jeneriklerden birine sahip olduğu konusunda herkes hemfikir sanıyorum. Game of Thrones diyince de kafamızda saniyesinde çalmaya başlıyor. Jeneriği izlerken, başta o birkaç nota duyulur duyulmaz silkinip kendine geliyorsun. Sanki böyle "Şş, ne izlemek üzere olduğunun farkındasın di mi?" diyerek bölüme hazırlıyor bizi. Müzik damarlarımın adrenalinle dolmasına ve de tüylerimin diken diken olmasına sebep oluyor.  Gösterilen şehirler bölüm bölüm değişiklikler gösterebiliyor, mesela bölümde Qarth varsa jeneriğe o şehri de koyuyorlar. Bu hafta küle dönmüş Winterfell'i görmek üzdü tabi. Ayrıca hoş bir ayrıntı var ve ben yakın zamana kadar fark etmemiştim, oyuncuların isimleri akarken jenerikte yanlarında hangi hanedana mensuplarsa o hanedanın arması çıkıyor. Game of Thrones jeneriğini tanımlayabilecek tek bir kelime varsa o da epiktir. Her anlamda epik. Ve ilk sıraya koyarak da çok doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum sdhjfkg
Bir de şu versiyonu da eklemeden edemeyeceğim:


Mükemmel değil mi ya, canım sıkıldıkça izliyorum. Kedinin adı da Arya'ymış. Rispek.

2. Dexter


Game of Thrones'tan önce benim için televizyon tarihinin en iyi jeneriği Dexter'dı. En sıradışı sıradan jenerik. Şimdi ikinci sıraya düştü demiyorum ama. Sadece birinciliği paylaşıyorlar diyelim. Dexter'ı sıradan şeyleri kullanarak daha iyi anlatmak mümkün değil. Hatta sıradan olmayan şeyleri kullanarak bile daha iyi anlatmak mümkün değil. Bir portakalın (greyfurt olması daha olası) ya da ayakkabı bağcığının ne bileyim bir diş ipinin ne kadar vahşi olabileceğini fark ediyorsunuz birden. Çok fena acıktırıyor bir de. Ama jeneriğin en iyi bölümü en başta Dexter'ın sineği öldürdükten sonraki gülümsemesi. O birkaç saniye tüm diziyi özetliyor sanki. Müzik, fikir ve çekimler, her şey mükemmel. Şöyle de bir hata var jenerikte: tıraş olan Dexter'ı izledikten sonra en sonda gülümseyerek ve kafasıyla selam vererek "Seri katil mi?! Dexter mı?! O asla öyle şeyler yapmaz! Bildiğimiz işinde gücünde Dexter işte." imajı veren Dexter sakallı.
Peki ya uykusuz kalmış çocuklu Dexter'ın sabah rutini nasıl olur?


Sineği ıskalamasından itibaren değişen müzik, kusmuklu tişörtü görünce Dexter'ın devrilen gözleri, esnemesi falanı filanıyla 4. sezonun başındaki bu jenerik beni hep gülümsetiyor.

3. Shameless


Dünyanın en utanmaz dizisinin jeneriği de benim en sevdiklerim arasında. Mutlaka ama mutlaka izliyorum. The Luck You Got şarkısının güzelliğinin etkisi büyük. Ayrıca bu mükemmel dizinin müthiş jeneriği için mekan olarak tuvalette daha uygun bir yer olamazdı.

4.True Blood


True Blood'ın bana kazandırdığı en mükemmel şey jenerikte yer alan parça. Jace Everett'ın Bad Things'i. Jenerikteki rahatsız edici olarak nitelendirilebilecek ve True Blood'ın konseptine inanılmaz uyan görüntülerle bu muhteşem parçanın ahengi hayran olunası. True Blood için başka bir jenerik, başka bir şarkı olamazdı. Yaramaz, iç gıcıklayıcı ve kışkırtıcı True Blood jeneriği de benim için en iyiler arasında. Hatta belki jenerik diziden daha güzel asdjkflg

5. Fringe



Gözyaşlarımı tutmaya çalışarak yazdığım için kısa keseceğim. Her sezonun temasına göre değişen yazılarıyla, alternatif evrene geçtiğinde kırmızıya dönen, bazen kehribarlaşan mükemmel melodili introsuyla Fringe kesinlikle ilk 5'te olmayı hak ediyor. En sonda piyanonun hızlanmasıyla benim kalbim de hızlanıyor ve o heyecanla da bölüm başlıyor. FREDOOOOM temalı 5. sezon jeneriğini çok sevsem de benim kişisel favorim 80'ler teknolojisini yansıtan 2. sezon 16. bölüm jeneriği ki dizinin en iyi bölümü de sanırım o bölüm. Nice cep telefonlarına melodi olmuş bu şaheser şu sıralar ne zaman duysam gözlerimi dolduruyor. Bir de el izinin 6 parmaklı olması ayrıntısı çok hoşuma gidiyor. Biraz The Man Who Sold The World filan dinleyip ağlamaya gidiyorum ben. Ah Walter, nasıl özledim seni.


6. Doctor Who



Müthiş bir beste. Bir çok versiyonu var. En yeni olana bayıldım. Aynı zamanda Doo-Wee-Oo olarak da anılıyor. 60'lardan gelen bir efsane. Doctor Who sevgimi bilen bilir ve jenerik de bu büyük sevgiye dahil olan önemli bir parça. Tardisli, mavili doo-wee-ooh'lu Doctor Who jeneriği için gözleirmden kalpler fışkırtıyorum şu anda.
Bir de şöyle bir şey var ki bayılıyorum:


Bir de Matt ve Karen'ı sevmeyenler var. Aklım almıyor.


7. Friends


Aslında pek de bir numara yok düşününce. Ama insanı heyecanlandıran, içine sıcaklık veren bir yapısı var Friends jeneriğinin. Tıpkı dizinin kendisi gibi. Friends izlemeye başlayınca tek bölüm izleyip bırakamıyorsunuz ama aynı zamanda jeneriği asla ama asla geçemiyorsunuz. Her seferinde izliyor, eşlik ediyor ve malum yerinde  el çırpıyorum. Every. Single. Time.


8. Misfits


Cesur ve ilginç bir İngiliz dizisi olan Misfits'in jenerik müziği The Raptures'a ait olan Echoes şarkısı. Misfits'le tanıştım ve çok fazla sevdiğim bir şarkı haline geldi. Dizinin asi ve sıradışı dokusuna müthiş uyum sağlıyor bu jenerik.

9. Community


Aynı zamanda uzun süredir kullandığım zil sesim olan Community jenerik müziği çok tatlı bir grup olan The 88'in At Least It Was Here adlı harika şarkısı. Community, efsanevi paintball bölümleri, halloween ve christmas bölümleri için ayrı introlar yapıyorlar. Benim favorim stop-motion bölüme çekilen özel stop-motion intro.

Bu jeneriğin sonuna güldüğüm kadar çok az şeye gülmüşümdür herhalde.

10. Veronica Mars


Sinema filmi için geri sayım başlamışken Veronica Mars'ı da anmazsak olmaz. Dandy Warhol'un We Used To Be Friends isimli şahane şarkısını içeren jenerik hep kalkıp dans etme isteği uyandırıyor bende. Böyle hınzır, tam Veronica'lık bir şarkı. Bu arada 1. sezon nasıl iyiydi ve ne kadar özlemişim.

11. Chuck



Cake'in Short Skirt Long Jacket şarkısı ve her seferinde babba babba babba babba babbabaaabaaa'lamak Bu yazı biten harika dizileri özlememe neden olmaktan başka hiçbir şeye yaramadı. Chuck'ı çok seviyorum arkadaşlar öyle böyle değil içime sığdıramıyorum sevgimi.

12. How I Met Your Mother


Babba'lamaktan bahsetmişken, babba babba baaa ba ba ba baaababaararararararaaam. Diziyi artık pek sevmesem de burda yer almalı bence.

13. Scrubs


Televizyonlara gelmiş en mükemmel komedilerden olan Scrubs'ın jeneriği kısacık ama her seferinde I'M NO SUPERMAN diye eşlik ettirir, çok sevilir.

14. One Tree Hill - The O.C. Ayıramadım.


One Tree Hill benim ilk izlediğim yabancı dizilerden. Ortaokuldayken Cnbc-e'de görüp izlerdim hep. Yeri ayrı bende. İlk sezonların özellikle. Brooke Davis de televizyonlara gelmiş en iyi kadın karakterler arasına çok rahat girer. BRUCAS 4EVER diye ergenliğimi de yapmadan bırakmıyorum sizi. Şarkının adı I Don't Want To Be, Kevin Degraw'a ait. Sevgi doldum şu an.


California here we come, right back where we started from Californiaaaaaaa heereee weee cooooome. Summer ve Seth bana ship nedir ne değildir iki kişi nasıl shiplenir olayını öğreten ilk çiftti sanırım. Yıllarca dilime pelesenk olmuş şekilde gezdiğim bu tatlı şarkı Phantom Planet'in California adlı şarkısı. Ve ben yine sevgi doldum.

Mansiyon Ödülü - Teen Wolf 2. Sezon Jeneriği


İzleyenler bilir, Teen Wolf ikinci sezonunda resmen evrim geçirdi. Sanki değişen jeneriğiyle birlikte dizi tamamen yenilendi. Ben bu jeneriğini çok sevdim ama yukarıdaki listede yer alması için daha çok genç. Bu yüzden mansiyonla ödüllendirdim eheh.

En Korkunç Jenerik - American Horror Story


Ben yanında biri olmadan ve yüzümü o kişinin göğsüne gömmeden korku filmi izleyemeyen biri olarak büyük bir cesaretle 2 sezondur American Horror Story izliyorum. Diziyi izliyorum izlemesine de jeneriğini geçiyorum her seferinde. Diziden çok daha korkunç çünkü. Uff. Burayı uzatmadan geçiyorum sdfjkg

En Güzel Kötü Jenerik - Buffy The Vampire Slayer


Buffy benim için izlediğim en iyi 10 dizi arasında yer alabilir rahatlıkla. Ama jeneriği gerçekten kötü ashdjkflg Ama aynı zamanda da seviyorum. Bu yüzden böyle bir şeye layık gördüm. Bir Spike, bir Willow pek sık gelmiyor dizilere ne yazık ki. Buffy rahatlıkla The Vampire Diaries'teki bütün vampirlerin melezlerin cartların curtların canına okurdu. Keşke olsaydı.

Evet, benim aklıma gelenler böyle. Eklemek istedikleriniz varsa hemen aşağıya alabilirim sizi, yorum yapmaktan çekinmeyin. :D
P.S: İğrenç kalitedeki videolar için özür dilerim hd olanların bazılarını ekleyemedim.
SEVGİLER!

2 comments:

  1. baya beğendim yazını. the big bang theory de vaar!!bayılarak izliyorum ben.

    ReplyDelete
  2. aa, unuttum ben onu bak. biraz tbbt düşmanı olduğum için.. :D

    ReplyDelete

fikirlerin önemli, neden paylaşmayasın ki?